Kesän 2024 lukuhaasteena Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen

Kirjaston kesäkirjaksi valikoitui Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen. 

Sinuhe tulee vastaan suurena suomalaisena klassikkona. Viimeksi se nousi esiin keskustelussa, millaisia kirjoja kannattaa suositella nuorille. Sinuhe on juuri sellainen, että sitä ei kannata suositella. Näin on aivan oikein, koska nuorille tai vähemmän lukeville ei tätä järkälettä kannata mainostaa. Tärkeä kommentti ;) kirjallisuuskeskusteluun löytyy täältä: 'Kuolleiden kirjailijoiden liigan' youtube pläjäys.

Mutta koska en ole sitä lukenut, siitäpä syystä siihen nyt tartun! Tule mukaan keskusteluun, jos olet jo sen lukenut tai jos se on juuri sinun tärkeä lempikirjasi tai ennen muuta, jos et ole sitä vielä ottanut haltuun! Jos ei muun syyn takia niin siksi, että se kuuluu suomalaisen yleissivistykseen! Auts!!

Sinuhen voi lukea esimerkiksi kolmessa osassa noin 260 sivua kuukaudessa. Lukurupeaman jälkeen päivitän omaa etenemistäni tähän blogitekstiin. Voitte vapaasti kertoa omasta lukukokemuksestanne kommenttikenttään. Kirjastosta löytyy monen monta versiota paperisena, elokuvana ja äänikirjana. Voit tarttua myös Yle Areenan kuunnelmaan

Sinuhe egyptiläinen on suomalaisen kirjailijan Mika Waltarin kirjoittama historiallinen romaani, joka ilmestyi WSOY:n kustantamana vuonna 1945. Teoksesta tuli nopeasti kansainvälinen menestys tuoden Waltarille mainetta ulkomailla. Romaania pidetään suomalaisen kirjallisuuden merkkiteoksena. Sinuhe egyptiläinen on käännetty 41 kielelle. Vuonna 2008 Sinuhe egyptiläinen äänestettiin suomalaisten rakkaimmaksi kirjaksi. Vuonna 2017 kirja valittiin yleisöäänestyksessä vuosisadan kirjaksi. Ylen linkistä Ylen linkistä löytyy paljon tietoa kirjasta. 

Romaanin tapahtumat sijoittuvat muinaiseen Egyptiin, faarao Ekhnatonin valtakauden aikoihin. Päähenkilö on kuvitteellinen hahmo Sinuhe, orpo josta tulee monien värikkäiden vaiheiden jälkeen faaraon henkilääkäri. Hän matkustaa Syyriassa, Babylonissa ja heettien keskuudessa. Romaani seuraa Sinuhen elämäntarinaa aina sen katkeraan loppuun asti, jolloin iäkäs Sinuhe muistelee lyhyitä onnen hetkiään ja monia pettymyksiään.

Romaanissa pohditaan tieteen ja uskonnon yhtymäkohtia. Kirjassa pohditaan myös yhteiskuntajärjestelmiä, kuninkaan ja orjan eroa ja yhtäläisyyttä sekä faaraon jumalallisuutta. Monissa paikoissa liikkuva Sinuhe kokeilee eri ammatteja, halveksitusta ruumiinpesijästä arvostettuun lääkäriin. Romaani kuvaa eri kansankerrosten ja ammattien edustajien elämää ja tapoja faaraoiden aikana.

Teos on tiettävästi historiallisessa tarkkuudessaan korkealaatuinen kuvaamansa aikakauden elämän ja kulttuurin suhteen. Samalla se kantaa pessimististä sanomaa viallisen ihmisluonteen olennaisesta muuttumattomuudesta kautta aikojen. Lähde: Wikipedia

Lukemisiin!

Kommentit

  1. Kesälukupiirin vetäjänä kirjoitan tämän ensimmäisen kommentin. Aion kuunnella Sinuhesta ainakin alun äänikirjana Lars Svedbergin lukemaan. Testata täytyy myös tuota Ylen kuunnelmaa. Kirjasta painokseksi valitsen WSOY:n kaksiosaisen, koska se ei tunnu niin järkäleeltä. Kirjaa en ole koskaan lukenut. Jonkin leffan olen kait nähnyt. Muistan, että isäni on urakoinut sen aikaa sitten äänikirjana.
    Viestitelkää rohkeasti perääni.

    VastaaPoista
  2. Olen nyt kuunnellut jonkin matkaa kirjaa äänikirjana ja tarttunut myös fyysiseen kirjaan. Kieli on tietenkin vanhahtavaa, mutta ei vaikeaa. Hyvä oli alkuun kuunnella niin tietää miten erikoiset nimet äännetään. Alun tarina kaislakorista löytyneestä lapsesta häiritsi; Raamatun tarina tuli niin mieleen.
    Vähän rupesi Sinuhen typeryys ärsyttämään. Tehdä nyt naisen takia kaikki mitä tämä pyytää. Jos tämä on koko kirja näin typerä. Onneksi Sinuhe päättää lähteä muihin maisemiin.
    Olen vähän selaillut Haavikon Waltari elämäkertaa. Maria Laakson Taltuta klassikko kirjasta luin hauskan ja valaisevan Sinuhe taltutuksen. Siitä sai lisämotivaatiota jatkaa. Maria kysyy: Onko henkisessä kasvussasi juuri nyt tilausta filosofoinnille ja elämän tarkoituksen pohdinnalle? Vastaan : Kyllä. Ja jatkan lukemista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit