Kesän 2024 lukuhaasteena Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen

Kirjaston kesäkirjaksi valikoitui Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen. 

Sinuhe tulee vastaan suurena suomalaisena klassikkona. Viimeksi se nousi esiin keskustelussa, millaisia kirjoja kannattaa suositella nuorille. Sinuhe on juuri sellainen, että sitä ei kannata suositella. Näin on aivan oikein, koska nuorille tai vähemmän lukeville ei tätä järkälettä kannata mainostaa. Tärkeä kommentti ;) kirjallisuuskeskusteluun löytyy täältä: 'Kuolleiden kirjailijoiden liigan' youtube pläjäys.

Mutta koska en ole sitä lukenut, siitäpä syystä siihen nyt tartun! Tule mukaan keskusteluun, jos olet jo sen lukenut tai jos se on juuri sinun tärkeä lempikirjasi tai ennen muuta, jos et ole sitä vielä ottanut haltuun! Jos ei muun syyn takia niin siksi, että se kuuluu suomalaisen yleissivistykseen! Auts!!

Sinuhen voi lukea esimerkiksi kolmessa osassa noin 260 sivua kuukaudessa. Lukurupeaman jälkeen päivitän omaa etenemistäni tähän blogitekstiin. Voitte vapaasti kertoa omasta lukukokemuksestanne kommenttikenttään. Kirjastosta löytyy monen monta versiota paperisena, elokuvana ja äänikirjana. Voit tarttua myös Yle Areenan kuunnelmaan

Sinuhe egyptiläinen on suomalaisen kirjailijan Mika Waltarin kirjoittama historiallinen romaani, joka ilmestyi WSOY:n kustantamana vuonna 1945. Teoksesta tuli nopeasti kansainvälinen menestys tuoden Waltarille mainetta ulkomailla. Romaania pidetään suomalaisen kirjallisuuden merkkiteoksena. Sinuhe egyptiläinen on käännetty 41 kielelle. Vuonna 2008 Sinuhe egyptiläinen äänestettiin suomalaisten rakkaimmaksi kirjaksi. Vuonna 2017 kirja valittiin yleisöäänestyksessä vuosisadan kirjaksi. Ylen linkistä Ylen linkistä löytyy paljon tietoa kirjasta. 

Romaanin tapahtumat sijoittuvat muinaiseen Egyptiin, faarao Ekhnatonin valtakauden aikoihin. Päähenkilö on kuvitteellinen hahmo Sinuhe, orpo josta tulee monien värikkäiden vaiheiden jälkeen faaraon henkilääkäri. Hän matkustaa Syyriassa, Babylonissa ja heettien keskuudessa. Romaani seuraa Sinuhen elämäntarinaa aina sen katkeraan loppuun asti, jolloin iäkäs Sinuhe muistelee lyhyitä onnen hetkiään ja monia pettymyksiään.

Romaanissa pohditaan tieteen ja uskonnon yhtymäkohtia. Kirjassa pohditaan myös yhteiskuntajärjestelmiä, kuninkaan ja orjan eroa ja yhtäläisyyttä sekä faaraon jumalallisuutta. Monissa paikoissa liikkuva Sinuhe kokeilee eri ammatteja, halveksitusta ruumiinpesijästä arvostettuun lääkäriin. Romaani kuvaa eri kansankerrosten ja ammattien edustajien elämää ja tapoja faaraoiden aikana.

Teos on tiettävästi historiallisessa tarkkuudessaan korkealaatuinen kuvaamansa aikakauden elämän ja kulttuurin suhteen. Samalla se kantaa pessimististä sanomaa viallisen ihmisluonteen olennaisesta muuttumattomuudesta kautta aikojen. Lähde: Wikipedia

Lukemisiin!


19.9.2024 

Lukupiiriläisten kommentteja Sinuhe egyptiläisestä

Eräs lukupiiriläinen kertoi arvostavansa Sinuhe egyptiläistä sen historiallisen taustan, kielellisen taidokkuuden ja mielikuvituksen lennon vuoksi. Hän ihmetteli, miksi tämä upea suomalainen kirja ei saanut Nobelin kirjallisuuspalkintoa. Hän epäili, että olisiko se ilmestynyt liian lähellä toista maailmansotaa ja Suomen liittoutuminen natsi-Saksan kanssa oli liian tuoreessa muistissa.

Sinuhe tosiaan ilmestyi vuonna 1945. Ja se jäi varmasti sodan päättymisen jalkoihin. Sinuhen kirjoittamiseenkin ja sen synkkyyteen on varmasti vaikuttanut sodan läheisyys. Ihmiskunnan kyvyttömyys rauhanomaiseen yhteiseloon tulee niin vahvasti esiin. Kansainvälisesti Sinuhe sai kuitenkin hyvän vastaanoton.

Historian havinaa Sinuheen liittyen oli lukupiirin kokoontumisajassa. Tämä päivä on Mika Waltarin 116 -vuotissyntymäpäivä!

Lukukokemuksena Sinuhe oli osalle pitkä, osa ei halunnut siihen nyt edes tarttua. Koko kesä meni sitä lukiessa, eräs lukupiiriläinen kommentoi. Olin lukenut sen joskus nuorena, mutta yhtään en muistanut. Se oli kuin vierasta kirjaa olisi lukenut.

Kaptah oli jäänyt mieleen eräälle. Tämä henkilöhahmo oli lähes ainoa hauska tyyppi koko kirjassa.

Joku kertoi, että myös Mika Waltari oli käyttänyt huumeita kirjoituskammiossaan mielikuvituksen lennon lisäämiseen. Se oli kuulemma melko yleistä kirjailijoiden piirissä ainakin siihen aikaan.

Eräs lukupiiriläinen oli kaivanut karttoja esille, että tiesi missä Sinuhe liikkui matkoillaan. Matkakuvaukset olivat hienoja, mutta Waltarin kirjojen naiskuva on ihan luokaton!

Lukupiirin käsittelyssä mainittiin myös yhteys tämän hetken ajankohtaiseen Lähi-idän alueen konfliktiin. Sodat jatkuvat aina vaan.

Eräs lukupiiriläinen muisteli, että on ilmestymässä Sinuheen liittyvä tietokirja. Ja niin onkin! Se on Minna Silverin Sinuhe egyptiläisen maailma: arkeologin silmin. Se on kustantajan esittelyn mukaan Sinuhe egyptiläisen ystävän aarrearkku. Esittelytekstissä lukee näin:

”Jokainen Sinuhe egyptiläisen lukija tietää, kuinka hämmästyttävän todentuntuisesti Mika Waltari herättää eloon muinaisen Lähi-idän maailman. Minna Silverin teos osoittaa, miten taitavasti romaani on rakennettu historiallisille faktoille. - - Esimerkiksi kirjan kallonporauskohtaus on täsmällinen yksityiskohtia myöten. Minna Silver käy teoksessaan läpi Waltarin Sinuhe egyptiläisen, avaten sen historiallista pohjaa Sinuhen matkatessa muinaisen Välimeren, Lähi-idän ja Punaisenmeren kansojen parissa. Silver tarjoaa johdatuksen kadonneisiin korkeakulttuureihin ja rikastaa entisestään Sinuhen lukuelämystä. Dosentti Minna Silver on Lähi-idän ja Välimeren arkeologian ja historian sekä maailman kulttuuriperinnön asiantuntija, jolla on vuosikymmenten kokemus kenttätöistä Lähi-idässä.”

Kesän aikana juttelin monen kanssa Sinuhesta. Synkäksi ja raa’aksi sitä kuvaili moni. Mutta kaikesta huolimatta, se on monelle tärkeä kirja, johon palataan yhä uudestaan. Ehkä tämä on jonkinlainen kulttuurinen ominaisuus. Kun luimme Garcia Marquezin Sadan vuoden yksinäisyys, ihmettelimme sen suosiota kansansa parissa. Sen yhteydessä totesimme, että se on ehkä alueen kulttuuriin liittyvä ominaisuus. Tiedän paljon ihmisiä, joille myös Egyptin historia näyttäytyy kiehtovana ja tärkeänä.

Kiitos lukupiiriläisille kommenteista ja uskalluksesta tarttua tähän järkäleeseen!

Ja muistetaan me aikuiset, että kerrotaan nuorille mistä kirjoista me pidämme, mutta suoraan ei kannata jotain vanhaa klassikkoa suositella. Nuorille löytyy paljon ajankohtaista tässä hetkessä kiinni olevaa laadukasta kirjallisuutta. Toivon myös, että lukeva aikuinen tarttuisi nuorten kirjoihin.

Ihania lukuhetkiä lempikirjojen parissa toivottaen

Virpi


Kommentit

  1. Kesälukupiirin vetäjänä kirjoitan tämän ensimmäisen kommentin. Aion kuunnella Sinuhesta ainakin alun äänikirjana Lars Svedbergin lukemaan. Testata täytyy myös tuota Ylen kuunnelmaa. Kirjasta painokseksi valitsen WSOY:n kaksiosaisen, koska se ei tunnu niin järkäleeltä. Kirjaa en ole koskaan lukenut. Jonkin leffan olen kait nähnyt. Muistan, että isäni on urakoinut sen aikaa sitten äänikirjana.
    Viestitelkää rohkeasti perääni.

    VastaaPoista
  2. Olen nyt kuunnellut jonkin matkaa kirjaa äänikirjana ja tarttunut myös fyysiseen kirjaan. Kieli on tietenkin vanhahtavaa, mutta ei vaikeaa. Hyvä oli alkuun kuunnella niin tietää miten erikoiset nimet äännetään. Alun tarina kaislakorista löytyneestä lapsesta häiritsi; Raamatun tarina tuli niin mieleen.
    Vähän rupesi Sinuhen typeryys ärsyttämään. Tehdä nyt naisen takia kaikki mitä tämä pyytää. Jos tämä on koko kirja näin typerä. Onneksi Sinuhe päättää lähteä muihin maisemiin.
    Olen vähän selaillut Haavikon Waltari elämäkertaa. Maria Laakson Taltuta klassikko kirjasta luin hauskan ja valaisevan Sinuhe taltutuksen. Siitä sai lisämotivaatiota jatkaa. Maria kysyy: Onko henkisessä kasvussasi juuri nyt tilausta filosofoinnille ja elämän tarkoituksen pohdinnalle? Vastaan : Kyllä. Ja jatkan lukemista.

    VastaaPoista
  3. Kun olen nyt lukenut Sinuhe egyptiläisen, totean että se ei koskettanut minua millään tavalla. [Auts! ] Loppu puoli meni yhdeksi valtapeliksi ja juonitteluksi. Ihmisen pahuudella ei ole mitään rajoja. Oliko mitään hyvää kirjassa? Ihan hetkittäinen pintapuolinen rakkaus ja se että Sinuhe tajusi typeryytensä. Huumoriakin kirjassa oli, mutta karskia. Sota ja ihmisten väliset huonot välit nousevat esiin vahvasti. Sinuhe epäilee, että hän olisi oikea faaraon jälkeläinen, mutta valitettavasti tätä juonipolkua ei kirjailija vie eteenpäin. Turhuuksien turhuus on Sinuhen elämä. Voi kurjuuksien kurjuus, sanon minä. Mitä jää käteen? Sinuhe egyptiläisessä liikutaan seuduilla, joissa edelleen soditaan. Miksi? Jään edelleen ihmettelemään, miten tällainen kirja on valittu kaikkien aikojen rakkaimmaksi ja tärkeimmäksi kirjaksi. Eihän tämä kerro mitään suomalaisuudesta. Joku voi olla erimieltä. En itse sitä kuitenkaan voi suositella nuorille vielä lukijapolkunsa alussa olevalle. Joku tietenkin voi sen haasteena ottaa, on se sellainen tiiliskiviklassikko. Olen tyytyväinen, että olen sen nyt lukenut. Aika näyttää tarvitseeko siihen joskus uudelleen tarttua. Toivoisin, että joku voisi kertoa miten tästä kirjasta saa voimaa elää? Mistä tästä löytää sisältöä ajatukseen elämän tarkoituksesta? Ehkä jäin vellomaan pahuuteen. Onko kirjan tarkoitus saada lukija tajuamaan, että näin ei kannata elää? Ei tietenkään tästä kannata ottaa mallia! Jaksaako lukija nostaa toivoa, kun ihminen on näin paha eikä koskaan muutu?
    Tämän kirjan lukemisen jälkeen en voi enää koskaan sanoa, että kylläpä me iloitsimme kavereiden kanssa! Ilo sana on saanut uuden merkityksen!!
    Ylen dramatisoitu kuunnelma herättää hahmot eloon ja on melko uskollinen alkutekstille. Siinä oli myös hieno musiikki. Suosittelen!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti