Joulukalenterikirjoja - 24 tarinaa jouluun - Päivittyvä lista!

Joulukalenterikirjoja

 

JOULUKALENTERIKIRJOJA - 24 TARINAA JOULUUN          

Tyttäreni innostui pienenä joulukalentereista, joissa jokaisesta luukusta ilmestyy uusi pieni kirja. Muumit, Mauri Kunnas sekä Peppi Pitkätossu ja Eemeli -joulukalenterit olivat toiveiden täyttymys. Pienet kirjat ovat lähes kaikki edelleen tallessa.
 Nyt kun lapsi on kasvanut, kiinnostaa jo pidemmät kirjat. On olemassa kirjoja, jotka sisältävät 24 tarinaa. Kirja hankitaan tai lainataan kirjastosta ajoissa ennen joulukuuta ja kirjaa luetaan vain yksi tarina per päivä joulukuun 1. päivästä alkaen. Tällaisia kirjoja löytyy kirjaston valikoimasta aika monenlaisia. Pääset katsomaan tämän linkin kautta, löytyykö itselle sopivaa ja onko kirja mahdollista saada joulukuuksi kirjastosta. Jos saat kirjan kirjastosta lainaan ja eräpäiväksi vähintään 24.12. pääset käyttämään sitä joulukalenterina. Muuten joudut lukemaan kirjan nopeammin. Myös oman kirjan hankinta on sopivaa, koska siitä jää ihana muisto talteen. Suurempi ongelma näiden kirjojen kanssa on se, että tarina jatkuu seuraavassa luvussa niin jännittävästi, ettei millään malttaisi jättää lukemista seuraavaan päivään. Ihanaa joulun odotusta!


Pienten lasten joulunodotukseen

Cruz, Carlos da: 24 päivää jouluun

24 päivää jouluun kuvakirja kertoo tonttujen suosikkihetkestä joulussa. Tästä kirjasta löydät lyhyitä tuttuja joulujuttuja, mutta myös vähän vieraampia jouluun liittyviä asioita.

Knuutila, Sirkka: Rosmariini ja joulutoiveiden arvoitus

Tämä on neljäs Rosmariini-sarjan kirja. Pienen tonttukylän rauha rikkoutuu joulukuun ensimmäisen päivän aamuna, kun urkkijakurkkijatonttu Turkinpippuri huomaa kauhukseen, että hänen laukustaan on kadonnut nippu lasten toivomuskirjeitä. Siitä alkaa tonttutyttö Rosmariinin uusi, huima seikkailu, joka jatkuu jouluaattoon asti. Etsiessään ratkaisua arvoitukseen Rosmariini tutustuu etelässä asuvaan Lorutupasten kotitonttuperheeseen ja saa apua tonttuystäviltään, Tilli-kissaltaan sekä noitapoika Peeveli Pahkeiselta. Kyyneliltäkään ei säästytä, sillä Rosmariini joutuu syyttä suotta Turkinpippurin äkäisen kiukun kohteeksi. Jännitys siitä, onnistuuko Rosmariini ratkaisemaan arvoituksen ja toteutuvatko lasten joulutoiveet, säilyy kirjan loppuun asti. Tunnelmallisen ja kauniin kuvituksen on luonut Olga Badulina.

Knuutila, Sirkka: Rosmariini ja kadonnut lumiukko.

24 tarinaa joulunodotukseen. Rosmariini on touhukas tonttutyttö, joka ajautuu huimiin seikkailuihin etsiessään kadonnutta lumiukkoaan. Pyrykuningatar palauttaa lumiukon aina joulukuun alussa Talven ihmemaasta, jossa lumiukot ovat olleet kesäsäilössä. Mutta nyt ukkoa ei näy, ei kuulu. Apuun rientää reipas tonttupoika Ratamo, joka kuitenkin irtisanoutuu etsinnästä kohdattuaan kammottavan näyn noitanainen Anelma Alviinan mökin pihalla. Sitkeä Rosmariini ei luovuta. Hän jatkaa etsimistä ja saa tuekseen Peeveli Pahkeisen ja Pyrypojan. Voiko joulu tulla ilman omaa ukkokultaa, murehtii Rosmariini. Onnistuuko hän?

Knuutila, Sirkka: Rosmariini ja valkoinen joulu

Rosmariini ja valkoinen joulu on kiehtova tarina joulunodotuksesta tonttukylässä. Rosmariini on pieni, touhukas tonttutyttö, joka yrittää järjestää etelänkin lapsille valkoisen joulun. Suostuuko pelottava noita Anelma Alviina Myhkyränryömä laittamaan taikavoimansa likoon valkoisen joulun puolesta? Se paljastuu kirjan 24 sadussa, joista jokainen päättyy kutkuttavan jännittävästi.

Knuutila, Sirkka: Rosmariini ja joulun taika

Vanhempi Rosmariini ja joulun taika sisältää tarinan jokaiselle 24 päivälle joulun odotukseen. Jännittävässä tarinassa noita on varastanut joulun taian, eikä joulupukki pysty jakamaan lahjoja.

Krogerus, Anna: Tontun apulainen

24 lukua sisältävä kirja tontun ja ekaluokkalaisen hyvistä teoista sopii yhteiseksi iltasaduksi ennen joulua. Nuppu perheineen on muuttanut uudelle pikkupaikkakunnalle. Äiti ja isä ovat kiireisiä kaksosvauvojen hoitamisessa eikä aikaa jouluvalmisteluille meinaa jäädä. Yllättäen Nuppu tutustuu vanhaan pajatonttuun, jolla on paljon hommia ennen joulua. Nupun kotona pitää siivota, ja kylältä löytyy paljon muitakin apua tarvitsevia. Tonttu ja Nuppu ryhtyvät toimeen, jotta iloinen joulu saadaan varmasti kaikille. Anna Krogerus (1974) on rakastettu ja palkittu näytelmäkirjailija. Häneltä on aiemmin ilmestynyt kaksi lastenkirjaa, Muttinen ja äiti sekä Muttinen ja vaari. Kuvittaja Netta Lehtola on tunnettu Finlandia-ehdokkaana olleesta Kettujuttuja-sarjasta.

Laulajainen, Leena: Valkoinen karhu ja joulutähti

Tämä jo vanhempi joulukirja muodostuu 24 luvusta.  Valkoinen karhu, joulukarhu paimentaa poroja tunturissa ja lähtee etsimään kadonnutta joulutähteä. Tarina voi olla jollekin tuttu tv-sarjasta 1990-luvulta.

Parvela, Timo: Maukka, Väykkä ja mieletön lumipallo

Maukka ja Väykkä sarjaan kuuluu 24 tarinaa sisältävä jouluinen kirja. Ajattele, jos paras ystäväsi olisi rakentanut sinulle ihan mielettömän lumipallon. Ja sitten se vierähtäisi pihan reunan yli, kierisi alhaalla mäen juurella olevan kylän yli ja uppoaisi lopuksi järveen. Ajattele. Tämä kirja on kertomus yllätyksestä, ystävyydestä, ahneudesta, auttamisesta ja joulun tarkoituksesta. Jokaista tarinaa komistaa suuri tunnelmallinen kuva.

Smith, Alex T.: Ärjyli ja kauhean kammottava joulu

Herkullisen hauska, upeasti kuvitettu koko perheen joulutarina äksystä ja yrmystä Ärjylistä. Kirja sisältää 24 lukua. Omituinen otus, Ärjyli inhoaa kaikkia ja kaikkea paitsi ruusukaaleja ja ruusukaalivillapaitaansa. Etenkin hän inhoaa JOULUA ja kaikkea siihen liittyvää. Kun ruusukaalit loppuvat kotikylän kaupasta, Ärjyli suuttuu niin että päättää pilata joulun kaikilta. Hän lähtee etsimään Joulupukkia toteuttaakseen hirvittävän suunnitelmansa. Matkalla mukaan tarttuu loputtoman positiivinen kani nimeltä Pörhylä, ja kun seikkailu tuo eteen uusia tuttavuuksia ja toinen toistaan kivempia kohtaamisia, alkaa Ärjyli epäillä omia aikeitaan joulun suhteen.

Stark, Ulf: Suuren metsän joulu

Suuren metsän joulu sisältää 25 tarinaa, joista muodostuu jouluinen tarina. Kire –tonttu ei halua ketään ovensuuhunsa jouluhöpinöimään. Pikku kaniinit Iina ja Niki tutkivat kotikolon ympäristöä ja löytävät omituisia tavaroita. Onko joulutonttu on tulossa? Mutta missä tonttu on?

Tolonen, Tuutikki: Joulusatuja

Tässä kirjassa on satuja joulukuun jokaiselle päivälle jouluaattoon asti. Tarinoissa seikkailee tonttuja, eläimiä ja metsiläisiä. Tiesitkö että joulukuusessa voi olla pikkuruisten tonttuja talo? Jos luet nämä tarinat saat tietää mistä viisas kuningas saa neuvonsa. 

Weninger, Brigitte: Tähtipuu ja muista joulutarinoita

Tähtipuu ja muita joulutarinoita sisältää 24 erillistä tarinaa tontuista, eläimistä ja sekä satuja vanhasta ajasta. Nimitarinassa kaksi tonttulasta ihmettelevät, miten ylettyisivät ripustamaan toivomustähdet puuhun. Mutta mitä ovat tonttujen elämänpuut? 

 
Vähän vanhempien lasten ja nuorten joulun odotukseen

Erlandsson, Karin: Yöjuna

Danja muuttaa isän, äidin ja siskon kanssa joka joulu mumminsa luokse entiseen asemarakennukseen. Sen ohi kulkee junarata, joka ei enää ole käytössä. Mummi on Danjalle rakas, mutta jo kovin vanha. Hän tuntuu välillä vaipuvan omiin maailmoihinsa. Eräänä iltana mummi tuntuu erityisen hajamieliseltä, ja sitten hän katoaa. Samana yönä Danja kuulee jotain ja hiipii ulos katsomaan – ja totta se on: asemaa lähestyy juna. Danja onnistuu pysäyttämään yöjunan, ja siitä alkaa seikkailu. Joka yö juna tulee, ja Danja nousee sen kyytiin. Danja tapaa junassa Konradin. Pian selviää, että kaikki yöjunan matkustajat ovat kadottaneet jonkun heille rakkaan. He matkustavat asemalta toiselle etsimään läheisiään ja näiden jälkeensä jättämiään esineitä. Lopulta Danja ja Konrad onnistuvat mummin antaman avaimen ja salaperäisen soittorasian avulla taivuttamaan aikaa. Löytyvätkö kadonneet rakkaat? Ja kuka on oikeasti kadonnut – ja keneltä? Taianomainen, huikean jännittävä tarina jakautuu 24 lukuun, ja se sopii erinomaisesti luettavaksi adventin aikaan, luomaan joulun satumaista tunnelmaa. Ikäsuositus 7 +. 

Frantz, Eva: Ruukin salaisuus

Pimeänä marraskuun lopun iltana 12-vuotias Flora matkustaa äitinsä kanssa kuukaudeksi Helmerinkylään. Florasta on mukavaa päästä hetkeksi eroon koulun kiusanhengistä. Äiti ottaa mukaan suuren oranssin kirjoituskoneensa, sillä hän aikoo kirjoittaa kirjaansa. Joulukoristeet he jättävät kotiin. Äiti ja Flora vuokraavat talon Algot-nimiseltä omalaatuiselta mutta kiltinoloiselta sedältä. Kun kalpea talviaurinko seuraavana aamuna nousee, Flora ymmärtää, että he ovat asettuneet suuren puiston laidalla sijaitsevaan portinvartijan mökkiin. Keskellä puistoa on hylätty kartano. Mutta onko kartano todella hylätty? Miksi Flora kuulee kavioiden kopsetta öisin, vaikka hevosia ei näy mailla halmeilla? Kuka tuo vanhan jouluseimen hahmoja hänen huoneeseensa? Ja kuka on Egon, vihreäpipoinen poika, joka toisinaan ilmestyy puistoon ja tuntuu haluavan Floran ystäväksi? Flora alkaa selvittää mysteeriä ja ymmärtää pian, että hänellä on aikaa vain jouluun asti. Kihelmöivän jännittävä ja sydämellinen tarina jakautuu 24 lukuun, ja sopii loistavasti luettavaksi joulua odotellessa. Ikäsuositus 7-12+. 

Lunde, Maja: Lumisisko

Tässä kirjassa on aivan upea kuvitus. Aaton perhe ei pysty surultaan viettämään joulua. Tuntuu, että kaikki toivo on mennyttä. Sitten Aatto kohtaa salaperäisen Hetan. Tarina sisältää ripauksen kummitustarinaa ja saattaa olla ahdistava. Kirjassa on 24 lukua. Toivorikas ja todella kaunis kirja surusta, ystävyydestä ja joulusta. 
Manninen, Kirsti: Pandakaksoset joulun jäljillä: 24 tarinaa joulunodotukseen
Tämä suloinen joulusatu toimii kuin joulukalenteri. Pandakaksosten Bai ja Hei taikalyhty on sammunut. He saapuvat Suomeen, koska ovat kuulleet, että siellä joku valkopartainen mies voisi kuulemma auttaa. Pandat saavat myös osallistua jouluvalmisteluihin ja tutustua suomalaisiin jouluperinteisiin. Ihana kuvitus on Ninka Reitun tekemä.
 
Mäkipää, Jari, kuvitus Jii Roikonen: Etsiväkerho Hurrikaani ja paha poro

Etsiväkerho Hurrikaani jouluisen mysteerin kimpussa! Värikkäistä kuvista ja 24 luvusta koostuvan mukaansatempaavan jouludekkarin voi nauttia luku kerrallaan joulukalenterimaisesti tai halutessaan ahmaista kerralla. Pihlakylän suosittu joulutori on avattu. Etsiväkerho Hurrikaanikin nauttii torin tunnelmasta, kunnes kahvilakojulta kantautuu tuskaisia huutoja. Sinihome-piparipuusteihin on ujutettu tulista chilijauhetta ja kiusanteko vain yltyy. Huumoria ja vauhdikasta kerrontaa alakouluikäisille.
 

Nuotio, Eppu: Etsivätoimisto Jalka & Lamppu ja ihmeellinen tapaus
                    
Tämä vanhempi tarina on myös ollut televisiossa joulukalenteriohjelmana. Tarina alkaa, kun etsivätoimistoa uhkaa lakkauttaminen; ei yhtään selvitettävää mysteeriä koko syksynä. Mutta sitten taloon muuttaa oudosti käyttäytyvä mies. Kirjan aihe on mitä koskettavin. Alisan kuollut isä valvoo tapahtumia suojelusenkelinä ja puutuu tarvittaessa asioihin. Alisalle on myös syntymässä sisarus. Kirja sisältää sekä mustavalko- että värikuvia. Tämä kirja on ollut myös Finlandia-ehdokkaana.


Kommentit

Suositut tekstit