Joulukalenterikirjoja - 24 tarinaa jouluun

Joulukalenterikirjoja

 

Tyttäreni innostui pienenä joulukalentereista, joissa jokaisesta luukusta ilmestyy uusi pieni kirja. Muumit, Mauri Kunnas sekä Peppi Pitkätossu ja Eemeli -joulukalenterit olivat toiveiden täyttymys. Pienet kirjat ovat lähes kaikki edelleen tallessa.

Nyt kun lapsi on kasvanut, kiinnostaa jo pidemmät kirjat. On olemassa kirjoja, jotka sisältävät 24 tarinaa. Kirja hankitaan tai lainataan kirjastosta ajoissa ennen joulukuuta ja kirjaa luetaan vain yksi tarina per päivä joulukuun 1. päivästä alkaen. Tällaisia kirjoja löytyy kirjaston valikoimasta aika monenlaisia. Pääset katsomaan tämän linkin kautta, löytyykö itselle sopivaa ja onko kirja mahdollista saada joulukuuksi kirjastosta. Jos saat kirjan kirjastosta lainaan ja eräpäiväksi vähintään 24.12. pääset käyttämään sitä joulukalenterina. Muuten joudut lukemaan kirjan nopeammin. Myös oman kirjan hankinta on sopivaa, koska siitä jää ihana muisto talteen. Suurempi ongelma näiden kirjojen kanssa on se, että tarina jatkuu seuraavassa luvussa niin jännittävästi, ettei millään malttaisi jättää lukemista seuraavaan päivään. Ihanaa joulun odotusta!

 

Pienten lasten joulun odotukseen

Cruz, Carlos da: 24 päivää jouluun

Tämä kuvakirja kertoo tonttujen suosikkihetkestä joulussa. Kirja sisältää lyhyitä tuttuja joulujuttuja, mutta myös vähän vieraampia jouluun liittyviä asioita.

Kiuru, Annukka: Tonttu Toljanteri ja joulupukin salainen tehtävä

Televisiosta tuttu Tonttu Toljanteri on jo legendaarinen joulukalenterisankari. Tässä tarinassa Toljanteri pääsee tonttujen tontun tehtäviin. 24 tarinaa voi lukea jokaisena joulukuun iltana yhteisessä hetkessä. Miten nakit päätyvät kakkuun ja mitähän se Tonttu Toljanteri saakaan joululahjaksi?

Kiuru, Annukka: Tonttu Toljanteri ja outo jouluvieras

Toljanterin toinen kirjallinen seikkailu on tarina äkä-ampiaisen piston aiheuttamasta tuhmaiästä ja oudosta vieraasta. ”Kyllähän sitä väitetään, että jokaisella olisi jossain kaksoisolento, mutta satuna minä olen sitä pitänyt.” tuumii Toljanteri. 24 tarinaa ovat hauskoja, jännittäviä ja sydämellisiä. Yhteisen lukuhetken avulla voi saada myös yhteisen jutteluhetken. Onko äidille tai isälle iskenyt joulun alla tuhmaikä?

Knuutila, Sirkka: Rosmariini ja valkoinen joulu

Vuoden 2021 uutuus Rosmariini ja valkoinen joulu on kiehtova tarina joulunodotuksesta tonttukylässä. Rosmariini on pieni, touhukas tonttutyttö, joka yrittää järjestää etelänkin lapsille valkoisen joulun. Suostuuko pelottava noita Anelma Alviina Myhkyränryömä laittamaan taikavoimansa likoon valkoisen joulun puolesta? Se paljastuu kirjan 24 sadussa, joista jokainen päättyy kutkuttavan jännittävästi.

Knuutila, Sirkka: Rosmariini ja joulun taika

Vanhempi Rosmariini ja joulun taika sisältää tarinan jokaiselle 24 päivälle joulun odotukseen. Jännittävässä tarinassa noita on varastanut joulun taian, eikä joulupukki pysty jakamaan lahjoja. Rosmariini päättää pelastaa joulun.

Laulajainen, Leena: Valkoinen karhu ja joulutähti

Tämä jo vanhempi joulukirja muodostuu 24 luvusta.  Valkoinen karhu, joulukarhu paimentaa poroja tunturissa ja lähtee etsimään kadonnutta joulutähteä. Tarina voi olla jollekin tuttu tv-sarjasta 1990-luvulta.

Stark, Ulf: Suuren metsän joulu

Suuren metsän joulu sisältää 25 tarinaa, joista muodostuu jouluinen tarina. Kire –tonttu ei halua ketään ovensuuhunsa jouluhöpinöimään. Pikku kaniinit Iina ja Niki tutkivat kotikolon ympäristöä ja löytävät omituisia tavaroita. Onko joulutonttu tulossa? Mutta missä tonttu on?

Tolonen, Tuutikki: Joulusatuja

Tässä kirjassa on satuja joulukuun jokaiselle päivälle jouluaattoon asti. Tarinoissa seikkailee tonttuja, eläimiä ja metsiläisiä. Tiesitkö että joulukuusessa voi olla pikkuruisten tonttuja talo? Jos luet nämä tarinat, saat tietää mistä viisas kuningas saa neuvonsa.

Weninger, Brigitte: Tähtipuu ja muita joulutarinoita

Tähtipuu ja muita joulutarinoita sisältää 24 erillistä tarinaa tontuista ja eläimistä sekä satuja vanhasta ajasta. Nimitarinassa kaksi tonttulasta ihmettelevät, miten ylettyisivät ripustamaan toivomustähdet puuhun. Mutta mitä ovat tonttujen elämänpuut?

 

Vähän vanhempien lasten joulun odotukseen:

Erlandsson, Karin: Yöjuna

Danja muuttaa isän, äidin ja siskon kanssa joka joulu useammaksi viikoksi isoäidin kauniiseen kotiin, joka on entinen asemarakennus. Sen ohi kulkee junarata, joka ei enää ole käytössä. Mummi on Danjalle rakas, mutta usein omissa maailmoissaan. Eräänä iltana mummi tuntuu erityisen hajamieliseltä, ja myöhemmin hän on kadonnut huoneestaan. Samana yönä Danja kuulee jotain ja hiipii ulos katsomaan. Asemaa lähestyy pikajuna. Danja onnistuu pysäyttämään yöjunan, ja siitä alkaa seikkailu. Joka yö juna tulee, ja Danja nousee sen kyytiin. Myös Konrad on etsimässä kadonnutta isäänsä. Pian selviää, että kaikki yöjunan matkustajat ovat kadottaneet jonkun heille rakkaan. Kirjan on kuvittanut Peter Bergting. Taianomainen, huikean jännittävä tarina jakautuu 24 lukuun, ja se sopii erinomaisesti luettavaksi adventin aikaan, luomaan joulun satumaista tunnelmaa. Ikäsuositus 7 +.

Frantz, Eva: Ruukin salaisuus

Tämän syksyn uutuus on hienoja nuorten kirjoja julkaisseen Eva Frantzin Ruukin salaisuus. Pimeänä marraskuun lopun iltana 12-vuotias Flora lähtee merelle äitinsä kanssa. Merimatka keskellä talvea on Florasta omituinen ajatus, mutta on mukavaa päästä hetkeksi eroon koulun kiusanhengistä. Äiti ottaa mukaan suuren oranssin kirjoituskoneensa. Hän aikoo kirjoittaa kirjaansa. Joulukoristeet he jättävät kotiin. Äiti ja Flora vuokraavat talon Algot-nimiseltä omalaatuiselta mutta kiltinoloiselta sedältä. Kun kalpea talviaurinko seuraavana aamuna nousee, Flora ymmärtää, että he ovat asettuneet suuren puiston laidalla sijaitsevaan portinvartijan mökkiin. Keskellä puistoa on hylätty kartano. Mutta onko kartano todella hylätty? Miksi Flora kuulee kavioiden kopsetta öisin, vaikka hevosia ei näy mailla halmeilla? Flora alkaa selvittää mysteeriä ja ymmärtää pian, että hänellä on aikaa vain jouluun asti. Kirjan on kuvittanut Elin Sandström. Kihelmöivän jännittävä ja sydämellinen tarina jakautuu 24 lukuun, ja sopii loistavasti luettavaksi joulua odotellessa. Ikäsuositus 7-12+.

Manninen, Kirsti: Pandakaksoset joulun jäljillä: 24 tarinaa joulunodotukseen

Tämä suloinen joulusatu toimii kuin joulukalenteri. Pandakaksosten Bai ja Hei taikalyhty on sammunut. He saapuvat Suomeen, koska ovat kuulleet, että siellä joku valkopartainen mies voisi kuulemma auttaa. Pandat saavat myös osallistua jouluvalmisteluihin ja tutustua suomalaisiin jouluperinteisiin. Ihana kuvitus on Ninka Reitun tekemä.

Nuotio, Eppu: Etsivätoimisto Jalka & Lamppu ja ihmeellinen tapaus

Tämä vanhempi tarina on myös ollut televisiossa joulukalenteriohjelmana. Tarina alkaa, kun etsivätoimistoa uhkaa lakkauttaminen; ei yhtään selvitettävää mysteeriä koko syksynä. Mutta sitten taloon muuttaa oudosti käyttäytyvä mies. Kirjan aihe on mitä koskettavin. Alisan kuollut isä valvoo tapahtumia suojelusenkelinä ja puuttuu tarvittaessa asioihin. Alisalle on myös syntymässä sisarus. Kirja sisältää sekä mustavalko- että värikuvia. Kirja on ollut Finlandia ehdokkaana.


Virpi / Karstulan kunnankirjasto


Kommentit

Suositut tekstit