E-kirjavinkkejä kirjastolaisilta, osa 3/3: Erakot


Lukuviikon kunniaksi kirjaston työntekijät suosittelevat e-kirjoja kirjaston blogissa. Sarjan viimeisessä osassa Anne vinkkaa kiinnostavan tietokirjan suomalaisista erakoista.

Vinkatut kirjat löytyvät Keski-kirjastojen e-kirjastosta. Jos tarvitset apua palvelun käyttämisessä, ota yhteyttä kirjastoon. Puhelinpalvelumme toimii numerossa 044 459 6635 ma-pe klo 9-15.

Milla Peltonen: Erakot - omintakeisten suomalaisten elämäntarinoita. Into, 2020, 244 s. Saatavilla e-kirjana ja e-äänikirjana

Milla Peltosen kirja Erakot - omintakeisten suomalaisten elämäntarinoita kertoo erakoista, ihmisistä, jotka elävät yksikseen ja usein vaatimattomasti ja vähän ympäristöä kuormittaen. Monet esitellyistä erakoista ovat lukijoille tuttuja jo entuudestaan.

Kuva: Into Kustannus

Erakot
alkaa lainauksella Aleksis Kiveltä. Tänä vuonnahan tulee kuluneeksi 150 vuotta romaanin Seitsemän veljestä ilmestymisestä. Vastoinkäymisiä kohdattuaan Jukolan veljekset muuttivat Impivaaraan. Erakoista kertovat monet muutkin kirjat, kuten Juhani Ahon romaani Rauhan erakko ja Eeva Kilven kertomus Erakko, lastenkirjoista Tove Janssonin Muumipappa ja meri sekä Elina Karjalaisen Uppo-Nalle ja Erakko.

Erakkoja on elänyt paljon Lapissa. Siellä monet toimivat kullankaivajina tai saivat elantonsa metsästäen, kalastaen ja marjastaen. Kullankaivajista on kirjoitettu useita elämäkertoja ja romaaneja. Erakkoja on asunut myös esimerkiksi saarissa ja jopa Helsingissä. Ortodoksisia ja buddhalaisia munkkeja on elänyt erakkoina. Erakkoja elää myös nyky-Suomessa, vaikka esimerkiksi erakkokullankaivajia ei enää ole.

Keski-kirjastoista Peltosen Erakot on saatavissa e-kirjana ja e-äänikirjana. Lukemalla tai kuuntelemalla selviää, ketkä 30 entistä tai nykyistä erakkoa kirjassa esitellään - lisäksi selviää, mitä erakoista on kerrottu aiemmin. Jotkut Erakot-kirjassa mainituista julkaisuista löytyvät sähköisinä: Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on Keski-kirjastoissa sekä e-kirjana että e-äänikirjana, samoin Tove Janssonin Muumipappa ja meri. Buddhalaisuuteen liittyy mindfulness, tietoinen hyväksyvä läsnäolo, jota käsitteleviä e-aineistoja löytyy Keski-kirjastoista reilu kymmenen.

Tietokirjailija Milla Peltonen. Kuva: Nauska, Into Kustannus.

Finna.fi-sivuston avulla verkosta löytyy vanhoja kirjoja; hakutulosta voi halutessaan rajata esimerkiksi panemalla ruksin ruutuun ”verkossa saatavilla” ja valitsemalla aineistotyypiksi kirjan ja organisaatioksi Kansalliskirjaston. Vanhoja kirjoja on tallennettu mm. Gutenberg.org-sivustolle, josta löytyvät edellä mainitut Juhani Ahon ja Aleksis Kiven teokset. Ylen sivuilla on artikkeleita ja Yle Areenassa ilmaisia tv-ohjelmia monista aiheista. Erakoihin tutustumista voi jatkaa googlaamalla artikkeleita ja ohjelmia ja etsimällä ohjelmia Yle Areenan hakutoiminnon avulla.

Itse kunkin on nyt syytä pysyä kotona ja erakoitua jonkin verran ja joksikin aikaa. On aikaa kokeilla, mitä mielenkiintoista löytyy sähköisenä ja netin syövereistä. Kokeiluja tehtäessä tututkin sivut voivat yllättää. Finna.fi-sivuston avulla on helppo seikkailla netissä; voi kirjoittaa sanan tai sanoja hakukenttään ja katsoa, mitä löytyy. Paikallisista asioista kiinnostunut voi kokeilla hakusanaa ”Karstula”. Sillä löytyy tuhansia viitteitä, joista iso osa on käytettävissä verkon kautta.


Anne Alkula, kirjastotoimenjohtaja, Karstulan kunnankirjasto

Kommentit

Suositut tekstit