E-kirjavinkkejä kirjastolaisilta 2/3: Aurinkotyttö


Lukuviikon kunniaksi kirjaston työntekijät suosittelevat e-kirjoja kirjaston blogissa. Sarjan toisessa osassa Pirjo vinkkaa koskettavan kirjan paimentolaistytön itsenäistymisestä 1970-luvun Somaliassa.

Vinkatut kirjat löytyvät Keski-kirjastojen e-kirjastosta. Jos tarvitset apua palvelun käyttämisessä, ota yhteyttä kirjastoon. Puhelinpalvelumme toimii numerossa 044 459 6635 ma-pe klo 9-15.

Nura Farah: Aurinkotyttö. Otava, 2019, 253 s. Saatavilla e-kirjana

Aurinkotyttö kertoo Shamsu-nimisen somalitytön elämästä suurperheessä, jossa isällä on kaksi vaimoa.  Shamsu kaitsee aavikolla lampaita ja haaveilee oppivansa kirjoittamaan ja lukemaan ja menevänsä kouluun. Hän haluaa olla esimerkillinen ja vahva nainen.

Kuva: Otava.

Shamsu tutustuu nuoreen mieheen, joka opettaa hänet lukemaan ja kirjoittamaan. Heidän välilleen syntyy luja ystävyyssuhde. Tyttö kirjottaa vihkoon mietteitään somaliperheen arjesta ja kärsimyksestä: ”Surua me kaikki kannamme mutta vääryyden edessä ei saa olla hiljaa.”

Somalien kulttuurissa vanhemmat kuitenkin päättävät tulevan puolison. Näin käy myös Shamsulle, joka pakotetaan naimisiin perheen hyväksymän vanhan miehen kanssa.

Shamsu yrittää karata pois somalikylästä, mutta hänet saadaan kiinni. Monien vastoinkäymisten jälkeen hänen elämänsä löytää uuden suunnan.

Kirjailija Nura Farah. Kuva: Dorit Salutskij, Otava.

Nura Farah on vuonna 1979 syntynyt kirjailija, joka muutti Somaliasta Suomeen 13-vuotiaana. Kirjoittaminen on Farahille keino tutkia oman sukunsa menneisyyttä paimentolaisina. 

Aurinkotyttö on itsenäinen jatko-osa teokselle teokselle Aavikon tyttäret.


Pirjo Lahti, kirjastovirkailija, Karstulan kunnankirjasto

Kommentit

Suositut tekstit