Lukisitko lehden? – esittelyssä Keski-kirjastojen e-lehdet

Tuntuuko, että posti kulkee joskus hitaasti, ja Viispiikkinenkin tulee iltamyöhällä? Harmittaako, kun kirjastoon ei tule Seuraa? Keski-kirjastot tarjoavat asiakkailleen laajan valikoiman e-lehtiä, joita voi lukea netissä ilmaiseksi. Kotimaisia sanomalehtiä (ePress) voi lukea vain kirjaston verkossa, mutta muut lehtipalvelut toimivat vaikka kotisohvalta käsin.

Muistathan myös e-kirjat ja e-äänikirjat, joiden käyttöä opastimme aiemmin Kirjasto kotisohvalla -jutussa sekä muut Keski-kirjastojen e-aineistot.

ePress – kotimaiset sanomalehdet kirjaston verkossa

Kotimaisia sanomalehtiä voi lukea kirjastossa tuoreeltaan ePress-palvelussa. Palvelussa on näköispainoksina yli 200 lehteä – myös Viispiikkinen ja Keskisuomalainen. Vanhempia numeroita on arkistossa kahden vuoden ajalta.

Tunnuksia tai salasanoja ei ePressiin tarvita, mutta palvelu toimii ainoastaan kirjaston asiakaspäätteillä tai omalla laitteella kirjaston avoimessa langattomassa verkossa. Palvelu löytyy osoitteesta https://keskikirjastot.epress.fi/.

ePress

Lehti avautuu kansikuvaa klikkaamalla. Luettavaa tekstiä on helppo suurentaa, jonka jälkeen suurennettua sivua voi liikutella raahaamalla. Palvelussa on myös hakutoiminto, joka osaa hakea annettua hakusanaa artikkeleiden sisällöistä. Plus-merkistä avautuu tarkennettu haku, jolla voi rajata hakua esimerkiksi tiettyyn ajanjaksoon tai vain tiettyihin lehtiin. Palvelusta voi myös tulostaa.

eMagz – kotimaiset aikakauslehdet aina mukanasi

Kotimaisia aikakauslehtiä sisältävää eMagz-palvelua voi käyttää kirjaston ulkopuolellakin. Palvelussa voi lukea esimerkiksi Kotilieden, Seuran, Kaksplussan tai Tekniikan maailman numeroita viimeisimmän vuoden ajalta. Käsityön harrastajille eMagzista löytyy Kotiliesi Käsityö sekä askartelulehti Ihana, ja onpa siellä hevos-, kissa- ja koiraihmisillekin omat lehtensä. Palveluun kirjaudutaan Keski-kirjastojen kirjastokortilla ja PIN-koodilla osoitteessa https://keskikirjastot.emagz.fi/.

eMagz

Lehti avautuu kansikuvaa klikkaamalla. Tekstiä voi suurentaa helposti, ja hakutoiminnolla voi etsiä artikkeleiden sisällöistä haluttua hakusanaa. Plus-merkistä avautuu tarkennettu haku, jossa hakua voi rajata. Myös tulostaminen on mahdollista. Huomaathan, että palvelun yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajoitettu. Jos lehti ei ensi yrityksellä ole vapaana, kannattaa odottaa tai yrittää myöhemmin uudelleen. Lukusessio katkeaa joko 15 min viimeisimmästä sivunkäännöstä tai viimeistään 1 h päästä.

PressReader – sanoma- ja aikakauslehtiä maailmalta

Muun maailman tapahtumia pääsee seuraamaan PressReaderin kautta. Sieltä löytyy tuhansia lehtiä eri puolilta maailmaa, ja valikoima elää jatkuvasti. Sanomalehdistä on tällä hetkellä mukana muun muassa Svenska Dagbladet, The Guardian ja Washington Post. Aikakauslehdistä löytyy esimerkiksi Elle, Vogue, Total Film, Good Housekeeping, Country Living sekä paljon käsityö- ja ruokalehtiä. Palvelua on mahdollista käyttää myös kirjaston ulkopuolella. Mobiililaitteelle kannattaa ladata PressReaderin oma sovellus, jolla lukeminen sujuu mukavammin. PressReaderissa voi myös kuunnella artikkeleita luettuna. Lisäksi palvelussa voi kääntää artikkeleita lehdestä riippuen jopa 18 kielelle.

PressReader

PressReaderia käyttääksesi tarvitset Keski-kirjastojen kirjastokortin ja siihen liitetyn PIN-koodin. Kirjautuminen tapahtuu joko sovelluksessa tai selaimella osoitteessa pressreader.com. Klikkaa oikeasta yläkulmasta Sign in ja valitse avautuvasta ikkunasta Library or group ja etsi sen jälkeen listasta Keski Libraries. Sen jälkeen palvelu kysyy kirjastokorttisi numeroa ja PIN-koodia. Kirjautuminen on voimassa aina 30 vuorokautta kerralla. Voit hakea lehteä kirjoittamalla lehden nimen hakukenttään tai rajaamalla valikosta esimerkiksi maan tai aiheen mukaan. Lehti avautuu klikkaamalla kansikuvaa. Vanhemmat numerot löytyvät selaamalla kalenteria, johon on harmaalla merkitty lehden ilmestymispäivät.

Lisätietoa PressReaderista ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin löytyy Keski-kirjastojen PressReader-ohjesivulta.


Mukavia lukuhetkiä!

Sanna Oikari, kirjastovirkailija

Kommentit

Suositut tekstit