Kirjasto kotisohvalla – e-kirjat ja e-äänikirjat tutuiksi Koko kansa lukee -kampanjan kautta


Tiesitkö, että aina ei tarvitse mennä kirjastoon, jotta voi hyödyntää kirjaston palveluita? E-kirjat ja e-äänikirjat ovat käytettävissäsi kotisohvalta käsin. Tarvitset vain Keski-kirjastojen kirjastokortin ja siihen liitetyn nelinumeroisen PIN-koodin.

E-kirjoja voit lukea ja kuunnella tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. E-kirjojen laina-aika on kaksi viikkoa, ja ne palautuvat eräpäivän koitettua automaattisesti. Niitä ei siis voi uusia, mutta voit lainata saman teoksen uudestaan, mikäli siihen ei ole varauksia. Lainan voi toki palauttaa jo ennen eräpäivää oman kirjahyllyn kautta.

Näin luet/kuuntelet tietokoneella

Keski-kirjastojen e-kirjat ja e-äänikirjat löytyvät tietokoneella osoitteesta https://www.ellibslibrary.com/keski. Kirjaudu sisään valitsemalla kirjastoksi Keski-kirjastot ja syöttämällä kirjastokorttisi numero ja PIN-koodi. Hakukenttään voit kirjoittaa haluamasi hakusanan tai teoksen/tekijän nimen. Hakukentän alta löytyy pudotusvalikoita, joista pääset lajittelemaan ja rajaamaan hakutuloksia. Esimerkiksi äänikirjat löytyvät valitsemalla Tiedostomuoto-valikosta MP3, ja luettavat e-kirjat valitsemalla EPUB tai PDF (kaunokirjallisuus on yleensä EPUB-muodossa, PDF-muodossa ovat esimerkiksi sarjakuvat ja useat tietokirjat). Mikäli haluat lukemista heti, kannattaa Saatavuus-valikosta valita ”Saatavilla heti”. Muutoin hakutuloksissa näkyvät myös lainassa olevat teokset. Tietokoneella lukeminen on helppoa klikkaamalla vapaan kirjan kansikuvaa ja valitsemalla ”Lue selaimessa” tai äänikirjan kohdalla ”Kuuntele”. Omat lainasi löydät kohdasta ”Oma kirjahylly”.


Selaimessa lukeminen vaatii jatkuvaa verkkoyhteyttä. Offline-tilaan lataamista varten löydät ohjeet täältä: https://www.ellibslibrary.com/fi/instructions/6. Valitettavasti äänikirjoja ei pysty lataamaan offline-tilaan tietokoneella.

Näin luet/kuuntelet tabletilla ja kännykällä

Edellä kerrotut ohjeet toimivat myös tabletin tai älypuhelimen selaimella. Helpompaa on kuitenkin ladata laitteen sovelluskaupasta Ellibs-sovellus. Sillä voit selailla kokoelmaa, lainata ja varata aineistoa sekä lukea ja kuunnella e-kirjoja. Kun avaat sovelluksen, valitse kirjastoksi Keski-kirjastot ja anna kirjastokorttisi numero ja PIN-koodi. E-äänikirjat löytyvät rajaamalla hakua: näpäytä oikean yläkulman kolmea pistettä ja valitse valikosta tiedostomuodoksi MP3. Luettavat e-kirjat löytyvät valitsemalla ePUB ja PDF. Samasta valikosta voit rajata hakua vain lainattavissa oleviin teoksiin. Kategoriarajauksia voit tehdä vasemman yläkulman kolmesta viivasta avautuvassa valikossa. Lainaamaan tai varaamaan pääset näpäyttämällä haluamasi kirjan kansikuvaa. Omat lainasi löydät kohdasta ”Kirjahylly”.

Sovelluksessa lukeminen tai kuunteleminen vaatii jatkuvaa verkkoyhteyttä. E-kirjojen ja äänikirjojen offline-tilaan lataamista varten löydät ohjeet täältä: https://www.ellibslibrary.com/fi/instructions/6.

Vinkki: Kun kirja on sinulla auki lukemista varten, voit säätää fontin kokoa, tyyliä ja taustaväriä oikean yläkulman rataspainikkeesta.

Varaaminen

Pääset varaamaan lainassa olevan teoksen klikkaamalla sen kansikuvaa ja valitsemalla ”Tee varaus” tai ”Varaa”. Syötä pyydettäessä sähköpostiosoitteesi. Varaukset lainautuvat sinulle automaattisesti, kun ne vapautuvat edelliseltä lukijalta. Saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun kirja on sinulla lainassa. Viestit voivat joskus mennä roskapostiin: tallenna siinä tapauksessa viestien lähettäjä sähköpostin osoitekirjaan. Löydät saapuneet varaukset omasta kirjahyllystäsi.


Koko kansa lukee -kampanja 4.2.24.2.2019


Helmikuussa kirjastojen ja kustantajien Koko kansa lukee –kampanja tarjoaa viisi e-kirjaa ja yhden e-äänikirjan koko kansan yhtäaikaisesti lainattavaksi. Laina-aika on kaksi viikkoa, mutta lainausoikeuksia on kampanja-aikaan tarjolla rajaton määrä, eli et joudu jonottamaan kirjaa. Kirjat löytyvät Ellibsistä sekä osoitteesta http://ekirjasto.kirjastot.fi/.

Kampanjassa mukana olevat e-kirjat:
  1. Palviainen, Jukka-Pekka & Rönns, Christel: Allu ja salaperäinen opettaja (WSOY)
  2. Vasantola, Satu: En palaa takaisin koskaan, luulen (Tammi)
  3. Erlandsson, Karin: Pärlfiskaren (Schildts & Söderströms)
  4. Frantz, Eva: Sommarön (Schildts & Söderströms)
  5. Teir, Philip: Så här upphör världen (Schildts & Söderströms)
Lisäksi mukana on ensimmäistä kerta yksi e-äänikirja:
  1. Erikson, Thomas: Idiootit ympärilläni – Kuinka ymmärtää muita ja itseään (Atena)

*****
Lisätietoa ja opastusta e-kirjojen käyttöön saat virkailijoilta.

Lisätietoa Keski-kirjastojen e-aineistoista löydät täältä:

Lisäohjeita Ellibsin käyttöön eri laitteilla löydät täältä: https://www.ellibslibrary.com/fi/instructionsSanna Oikari, kirjastovirkailija

Kommentit

Suositut tekstit