TET-VIIKKOMME KIRJASTOSSA


Vietimme yhden viikon kirjastossa tutustumassa työelämään. Tässä on asioita, jotka jäivät meille mieleen.

Valitsimme TET-paikan oikeastaan sen vuoksi, että emme ehtineet hakea muualta paikkaa. Osittain valintaa vaikutti myös se, että ystäviämme on aikaisemmin ollut kirjastossa tettiläisinä ja he olivat antaneet siitä positiivista palautetta. Osasimme siis olettaa, että vaihtoehto ei ollut mitenkään huono. Arvelimme että työ ei myöskään ollut kovin vaativaa/raskasta, ja olimme oikeassa.

Ennen viikon alkamista odotimme sen olevan melko rauhallinen mutta silti täynnä tekemistä ja olimme loppupelissä melko oikeassa. Työ oli aika helppoa ja kevyttä mutta sitä kyllä riitti täyttämään lähes kaikki hetket päivästä. Lukuisista eri tehtävistä joita kirjaston hoitamiseen menee, meidän tehtäviämme olivat muun muassa kirjojen järjesteleminen hyllyissä, kirjojen ja CD-levyjen siistiminen ja niiden vieminen hyllyihin ja uusien kirjojen leimaaminen sekä satunnaisia, pienempiä töitä muitten välissä. Kirjastossa työskenteleminen on ollut hyvin erilaista muihin TET-paikkoihimme verrattuna, mutta opimme työn käytännöt melko nopeasti ja vaivattomasti.
Opimme viikon aikana kirjastosta ja sen toiminnasta paljon uusia asioita, jotka helpottavat kirjastossa asiointia, emmekä välttämättä tarvitse tulevaisuudessa henkilökunnan opastusta tietyn kirjan löytämisessä. Mielestämme viikko kului hyvin nopeasti työtä tehdessä. Vaikka TET-viikko ei saanut meitä hakemaan kirjastonhoitajan uraa, se muutti näkemystämme ammatista positiivisemmaksi. Vaikka suurin osa yhdeksäsluokkalaisista ei oletettavasti pidä kirjastonhoitajan ammattia kovinkaan kiinnostavana, oli yllättävän mukavaa oppia ymmärtämään, miten kirjasto toimii. Toisaalta viikossa ei mitenkään saa kokokuvaa siitä, millaista kirjastossa on työskennellä vakituisesti.

Tietenkään mikään työpaikka ei ole täydellinen ja kaikilla on huonot puolensa. Kirjastossa meille nämä huonot puolet esiintyivät meille esimerkiksi yksitoikkoisten työtehtävien muodossa, jotka kestivät pitkän aikaa ilman mitään muutosta. Teoreettisesti työn väliaikainen puuttuminen oli myös huono puoli, mutta meitä se ei haitannut, sillä saimme siitä hyvää aikaa rentoutua kirjaston hyvillä sohvilla.

Kaiken kaikkiaan olemme tyytyväisiä valintaamme, sillä kirjastossa oli mukavaa ja rauhallista. Suosittelemme kirjastoa hyvänä TET-paikkana, jos ei keksi itselleen sopivaa paikkaa. Ilmapiiri oli hyvin positiivinen ja ystävällinen, kiitos mukavien työntekijöiden, jotka yrittivät parhaansa mukaan opastaa ja auttaa meitä työn teossa.


Janne ja Vilho
Ysiluokan TET-harjoittelijat
   

Kommentit

Suositut tekstit