Tervetuloa omatoimikirjastoon!



Pitkän odotuksen jälkeen Karstulan omatoimikirjasto avataan vihdoin viikon kuluttua. Omatoimikirjastossa voi sitten asioida joka ikinen päivä klo 721. Tarkemmat aukioloajat löytyvät tämän jutun lopusta. Kokosimme tähän muutamia asiakkaita askarruttavia kysymyksiä omatoimikirjastosta ja sen toiminnasta.

Vähennetäänkö henkilökuntaa? Muuttuuko kirjasto kokonaan omatoimikirjastoksi?

Henkilökuntaa ei olla karsimassa eikä palveluita vähentämässä. Päinvastoin, nyt asiakkaat voivat entistä vapaammin päättää, milloin kirjastossa asioivat: esimerkiksi lehdet voi käydä lukemassa aamulenkin lomassa tai viikonloppulukemista hakea sunnuntaina. Henkilökunta palvelee edelleen viitenä päivänä viikossa, eli kokonaan omatoimiseksi kirjasto ei ole muuttumassa.

Mitä omatoimikirjastossa voi tehdä?

Omatoimiaikana voi kirjastossa tehdä lähes tulkoon kaikkea sitä mitä palveluaikanakin. Lainaus ja palautus toimivat automaateilla, ja saapuneet varaukset voi noutaa varausnumeron perusteella varaushyllystä. Varausnumero näkyy varauksen saapumisilmoituksessa. Omatoimiajalla voi myös käyttää asiakastietokoneita, tulostaa ja ottaa kopioita tai skannata. Kirjastoon voi myös tulla viettämään aikaa tai vaikka pelaamaan lautapelejä.

Tahdon käyttää omatoimikirjastoa. Mitä minun tulee tehdä?

Omatoimikirjaston käyttöä varten asiakkaan tulee käydä kirjastossa allekirjoittamassa asiakassopimus, jossa hän sitoutuu noudattamaan omatoimikirjaston sääntöjä. Ilman sopimuksen allekirjoittamista ei omatoimiajalla pääse kirjastoon sisälle. Alle 18-vuotiaille voidaan tehdä oma asiakassopimus huoltajan suostumuksella. Huoltajan tulee henkilö­kohtaisesti käydä kirjastossa allekirjoittamassa alaikäisen sopimus. Alle 7-vuotiaille ei omaa sopimusta tehdä, vaan he voivat asioida omatoimiajalla vain huoltajan seurassa. Sopimuksen teon yhteydessä asiakas saa ohjevihkosen, jossa kerrotaan omatoimikirjastosta ja siitä, miten se toimii.

Entä jos en tahdo käyttää omatoimikirjastoa?
 
Omatoimikirjaston käyttö on täysin vapaaehtoista. Jos asiakas ei tahdo käyttää omatoimikirjastoa, ei hänen tarvitse tehdä mitään, vaan asiointia voi jatkaa palveluaikoina ihan niin kuin tähänkin asti. Suosittelemme kuitenkin kokeilemaan omatoimiasiointia! Kirjaston henkilökunta neuvoo mielellään omatoimikirjaston käytössä ja vastaa kysymyksiin.

Miten omatoimikirjasto toimii?

Omatoimiajalla kirjastoon pääsee sisään syöttämällä kirjastokortin ulko-ovella olevaan lukijaan ja näppäilemällä nelinumeroisen PIN-koodin. Sama kirjastokortti ja PIN-koodi kelpaavat kuin tähänkin asti. Jokaisen omatoimikirjastossa asioivan tulee itse kirjautua sisään omalla kirjastokortillaan ja PIN-koodillaan. Ulkopuolisten päästäminen kirjastoon omatoimiajalla on kiellettyä. Kirjastossa asiointia valvotaan tallentavalla kamera­valvonnalla.

Entä jos tulee ongelmia, eikä ole ketään keneltä kysyä apua?

Lainaus- ja palautusautomaattien luona on ohjeet, miten tulee toimia, jos automaatti ei toimi. Automaatteja sekä muuta tietotekniikkaa koskevat ongelmat ratkotaan sitten, kun henkilökunta tulee töihin. Kiinteistöä koskevissa ongelmissa ja pienissä järjestyshäiriöissä voi soittaa tiskiltä löytyvään päivystysnumeroon. Toivomme, että kaikista ongelmista jätettäisiin henkilökunnalle viesti tiskiltä löytyvään viestivihkoon.

AUKIOLOAJAT (24.9.2018 alkaen)
 
Omatoimiajat:
Masu           klo 721

Palveluajat:
Ma                klo 1219
Ti                   klo 1016
Ke                  klo 1219
To                  klo 1016
Pe                  klo 10–16



Sanna Oikari, kirjastovirkailija, Karstulan kunnankirjasto

Kommentit

Suositut tekstit