”AI, PITÄÄKÖ OPISKELLA YLIOPISTOSSA, ETTÄ VOI OLLA TÖISSÄ KIRJASTOSSA?” ELI MIKÄ ON KIRJASTOTÄDIN* JA LAINAUSAUTOMAATIN ERO

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta kirjastotäti

Onko hän tiukkailmeinen, nutturapäinen nainen, joka hiiviskelee hyllyjen välissä, vaatii täydellistä hiljaisuutta ja luo nuhtelevia katseita älylaitteitaan räpläävään nuorisoon? 

Vai onko hän leiskuvanoranssiin pellavatunikaan sonnustautunut kulttuuritäti, joka ideoi hassunhauskoja tapahtumia lapsiasiakkaille?

Vai onko hän jotakin ihan muuta?

Kirjastotädit työssään: Pirjo, Sanna ja Maria joulukuussa 2017.

Kirjastotyöhön – kuten kaikkiin muihinkin töihin – liittyy paljon ennakko-oletuksia, jotka eivät välttämättä pidä paikkaansa.  Eräältä kirjastovirkailijalta kysyttiin kerran, kumpaa hän tekee työkseen, lainaa vai palauttaa. Kysymys hämmensi virkailijaa, sillä hänen mielestään kirjastotyö on varsin monipuolista ja hauskaa – ja aineiston lainaaminen ja palauttaminen ovat nykyisin pääasiassa automaattien tehtäviä. 

Meiltä kirjastolaisilta tiedustellaan välillä myös sitä, pitääkö meidän todella opiskella yliopistossa, että pääsemme töihin kirjastoon. Oikea vastaus on kyllä ja ei. Tiettyihin kirjastoalan tehtäviin vaaditaan korkeakoulututkinto, mutta ei kaikkiin. Kirjastotyö ei ole rakettitiedettä, vaikka alan opinnoista, työkokemuksesta ja laajasta yleissivistyksestä on rutkasti hyötyä.
 
Kirjastossa on paljon päivittäisiä rutiineja, jotka hoidamme yleensä ennen kirjaston avaamista: hyllytämme palautunutta aineistoa, lähetämme muistutuskirjeitä, poimimme saapuneita varauksia sekä käsittelemme päivän postin lainaus- ja lukukuntoon. Aamurutiinien jälkeen yksi työntekijä jää palvelemaan asiakkaita tiskille, toiset menevät tekemään omia hommiaan kirjaston  työhuoneeseen. Takahuoneessa tehtävää työtä kutsutaan sisätyöksi.

Pyysin Karstulan kirjaston nykyisiä työntekijöitä kertomaan, mitä he ovat opiskelleet, millaisia ominaisuuksia heidän tehtävissään tarvitaan ja mitä he tekevät sisätyöajallaan. Näin he kertovat työstään:

Kirjastovirkailija Pirjo:

Minulla on merkonomin tutkinto yhteiskunnalliselta linjalta sekä kirjastovirkailijan ammattitutkinto. Työvuosia on kertynyt yhteensä 38, joista toimistovirkailijana 17 vuotta ja kirjastovirkailijana 21 vuotta. Välillä olen ollut kotona hoitamassa lapsiani. 

Kirjastotyö on monipuolista, mikä tekee siitä mielenkiintoista ja haastavaa. Tehtäviini kuuluvat palautetun aineiston hyllyttäminen, kirjojen muovittaminen ja korjaaminen, poistojen tekeminen ja hyllyjärjestyksen tarkistaminen. 

Kaikista tärkeintä on kuitenkin asiakaspalvelu. 😍

Karstulassa avataan syksyllä omatoimikirjasto (katso siitä kertova blogiteksti täältä), ja siihen liittyy monenlaisia järjestelytöitä. Olemme muuttaneet hyllyjärjestystä niin, että asiakkaan olisi helpompi löytää tarvitsemansa. Kirjojen siirtämisessä ja hyllyttämisessä on ollut kova urakka!

Tehtäviini kuuluu uusien kirjojen ym. materiaalin lainauskuntoon saattaminen eli pääasiassa muovittaminen. Lisäksi korjaan aineistoa eli puhdistan ja liimaan rikkoutuneita kirjoja. Kun liimaus on kuivanut, tarkistan sen pitävyyden, teippaan rikkoutuneet ja hion likaiset sivut. Cd- ja dvd-levyjen hiominen kuuluu myös korjaustehtäviin.  
                                                                                             
Mikäli meidän järjestelmästämme ei löydy uuden aineiston luettelointitietoja, etsin ne maakuntakirjastojen sivuilta.

Hoidan kirjaston laskujen tiliöintiä ja lähetän ne hyväksyttäväksi. Lisäksi siirrän vähän lainattua aineistoa varastoon. Tällä hetkellä käyn lävitse luokkaa 99, johon kuuluvat henkilö- ja sukuhistoriaa käsittelevät teokset.

Kirjastovirkailija Sanna:

Minulla on FM-tutkinto (pääaineena yhteisöviestintä) sekä liiketalouden tradenomin tutkinto. Alan työkokemustakin on kertynyt: olen tehnyt useampia sijaisuuksia ja pätkätöitä kirjastossa.
 
Hoidan tulevaan omatoimikirjastoon liittyvää viestintää. Tällä hetkellä työn alla on omatoimikirjaston esitevihkosen suunnittelu. Esitevihko kertoo, mistä omatoimikirjastossa on kyse ja miten siellä asioidaan. Yritän tehdä esitteestä niin selkeän, että sen ymmärtää sellainenkin, joka ei ole koskaan omatoimikirjastossa asioinut tai joka ei tykkää käyttää teknisiä laitteita. Lisäksi suunnittelen omatoimikirjaston palvelusopimusta, jonka allekirjoittamalla asiakas sitoutuu noudattamaan omatoimikirjaston sääntöjä.

Paperitöiden vastapainoksi pääsen välillä nostelemaan puntteja… ei kun siis kirjoja. Jotta kirjastosta saataisiin asiakkaan näkökulmasta selkeä, joudutaan hyllyjärjestyksiä muuttamaan. Sylillinen kirjoja painaa yllättävän paljon! Aivonystyröitäkin pääsen jumppaamaan kirjastotetriksen muodossa: jos tämä hylly siirretään tuonne ja tuo tänne, niin mahtuuko tämä tuonne? Ja jos hylly mahtuu paikalleen, niin mahtuuko siihen aiottu määrä aineistoa? Lisäksi suunnittelen hyllyihin uudet opasteet, jotka kertovat asiakkaille, mitä hylly sisältää. Tarkoitus on, että asiakas löytää etsimänsä helposti ilman virkailijan apua.

Hyllyjen uudelleenjärjestelyjen myötä myös kirjaston pohjakartta menee uusiksi. Kartan teko on tasapainottelua informatiivisuuden ja selkeyden välillä: yritän selkeästi kertoa mitä missäkin hyllyssä on, mutta toisaalta en halua tunkea karttaa tupaten täyteen tekstiä. Oman vaikeutensa tuo kartan piirtäminen ja jonkinlaisen mittakaavan säilyttäminen. Arkkitehdin opinnoista olisi hyötyä!


Lasten- ja nuortenkirjastotyöstä vastaava informaatikko Maria:

Olen opiskellut Oulun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa kaikkea kivaa ja mielenkiintoista. Pääaineeni oli kirjallisuus. Myöhemmin täydensin FM-tutkintoani informaatiotutkimuksen perus- ja aineopinnoilla. Olen nyt ensimmäisessä oman alani työpaikassa ja opin joka päivä uusia asioita kokeneemmilta työkavereiltani.

Tunnelmia Harry Potter -tapahtumasta talvella 2018.
Työssäni saan olla paljon lasten ja nuorten parissa. Vastuulleni kuuluu yhteistyö koulun ja varhaiskasvatusväen kanssa. Kouluyhteistyön tavoitteet on kirjattu kirjaston ja koulun yhteistyösuunnitelmaan, jonka valmistelin tänä keväänä yhdessä peruskoulun rehtorin kanssa. Tavoitteenani on tehdä vastaava suunnitelma myös varhaiskasvatuksen puolelle.

Työssäni on hyötyä uteliaasta ja luovasta asenteesta. Jos omat ideani loppuvat, saan apua kollegoiltani. Ymmärrys lasten- ja nuortenkirjallisuuden pitkästä linjasta ja uusista tuulista helpottaa työtäni paljon. Vapaa-ajallani saan siis lukea kasoittain kirjoja! Onneksi lähipiirissäni on lapsia ja nuoria, joilta kehtaan kysyä, mikä on heidän maailmassaan in, mikä out.

Suunnittelen ja toteutan kirjavinkkauksia eri luokka-asteille. Luen kutakin vinkkausta varten 10-20 kirjaa. Sen jälkeen pohdin, miten kertoisin kirjoista niin, että mahdollisimman moni lapsi haluaisi lukea ne. Kirjoitan vinkkaukset ylös muistin tueksi ja etsin kustakin teoksesta mielenkiintoisen katkelman, jonka voin lukea vinkkauksen yhteydessä. Vinkkausten suunnittelu on hauskaa, mutta siihen menee melko paljon aikaa, joten teen sen yleensä kotona.

Myös kirjastonkäytönopetukset vaativat suunnittelua. Opetustuokioissa kerron lapsille heidän ikätasonsa mukaisesti siitä, miten kirjastoa käytetään ja aineistoa käsitellään. Ekaluokkalaisten kanssa tutustumme lastenosastoon, opettelemme lainausautomaatin käyttöä ja pohdimme yhdessä, miten kirjoista pidetään mahdollisimman hyvää huolta. Opiskelemme myös hyvää kirjastokäyttäytymistä. Isompien kanssa perehdymme nuorten- ja aikuistenosastoon. Opetan heille verkkokirjaston käyttöä, esimerkiksi aineiston hakua ja varaamista. Lisäksi käymme läpi Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmää.

Välillä suunnittelen ja järjestän lapsille sanataidetyöpajoja, kirjailijavierailuja, satuseikkailuja ja muita tapahtumia. Niiden toteutukseen osallistuvat usein kaikki kirjaston työntekijät. Kuukauden viimeisenä perjantaina toimin satutätinä alle kouluikäisille lapsille, jotka tulevat satutuokioon yhdessä hoitajiensa tai vanhempiensa kanssa. Satuperjantait ovat minusta aivan erityisen kivoja!

Tällä hetkellä valmistelen Karstulan kirjaston omaa lukudiplomia, jonka pohjana käytän Keski-kirjastojen yhteisiä lukudiplomeita. Teen kirjalistat jokaiselle luokka-asteelle. 

Ensi talvena vedän Karstulan kirjaston lukupiiriä. Syksyn 2018 ensimmäinen kokoontuminen on sovittu syyskuulle. Toivon kovasti, että kaikki lukupiiriläiset muistavat tulla paikalle! Hauskaa olisi, jos mukaan saataisiin myös uusia kasvoja.

Kokoelmatyövastuu on jaettu meillä niin, että minä huolehdin kirjaston lasten- ja nuortenosastosta, teen lasten ja nuorten puolen aineistohankinnat ja -poistot sekä suunnittelen osaston uutta ilmettä yhdessä muiden kirjastolaisten kanssa. Lisäksi vastaan Karstulan kirjaston tiedottamisesta mm. kirjastotilassa, somessa ja nettisivuilla. 


Asiakaspalvelu on tärkeä osa kirjastotyötä. Anne tiskivuorossa.


Kirjastonhoitaja / vs. kirjastotoimenjohtaja Anne:
 
Olen ollut kirjastonhoitajana Karstulan kirjastossa yli 30 vuotta. 

Hankin aikuisten aineiston ja tallennan sen asiakasrekisteriin. Käyn läpi aikuisten kirjoja ja poistan vähän lainattuja ja likaisia. Harvoin kaivattua aineistoa on viikoittaisen kuljetuksen takia nopeasti saatavissa muista Keski-kirjastoista. Työhöni kuuluvat tietysti myös monet kirjaston päivittäisrutiinit.

Nyt olen vs. kirjastotoimenjohtajana ja hoidan hallinnollisia asioita. Johtajan tehtäviin kuuluvat mm. kirjaston taloudesta huolehtiminen, henkilöstöjohtaminen, toiminnan organisointi ja suunnittelu sekä yhteistyö eri tahojen kanssa. 

Tällä hetkellä koordinoin omatoimikirjastohankkeen etenemistä. Omatoimikirjaston avaamisaikataulu riippuu paitsi kirjastolaisista, myös useista muista toimijoista; kesälomat hidastavat asioiden etenemistä. Tavoitteena on, että syksyllä asiakkaita palvelee normaalin kirjaston ohella omatoimikirjasto pitempine aukioloaikoineen. 

Koulutukseltani olen YTM. Pääaineena olen opiskellut filosofiaa. Perus- ja aineopintoja olen suorittanut lukuisista eri oppiaineista, mm. Suomen kirjallisuudesta, psykologiasta ja kasvatustieteestä. Lisäksi minulla on kirjastoalan tutkinto.
 
Kirjastolaisten mietteitä kokosi Maria Saarnio, informaatikko Karstulan kirjastosta


*Tekstissä puhutaan kirjastotädeistä siksi, että Karstulan kirjastossa ei ole töissä yhtään setää. :)

Kommentit

Suositut tekstit