Omatoimikirjasto avataan syksylläKesän aikana Karstulan kirjastossa tehdään monia muutos- ja järjestelytöitä, jotka helpottavat asiointia omatoimiajalla. Jos omatoimikirjaston käyttäminen ei ole sinun juttusi, ei hätää: kirjasto on jatkossakin avoinna kaikille kuntalaisille maanantaista perjantaihin, ja henkilökunta on paikalla palvelemassa asiakkaita viitenä päivänä viikossa.

Mikä ihmeen omatoimikirjasto?

Miten omatoimikirjasto toimii? Onko muutosten tavoitteena pienentää kustannuksia, vähentää henkilökuntaa ja heikentää palveluita?

Omatoimikirjasto tarkoittaa sitä, että kirjastotila ja kokoelmat ovat asiakkaiden käytössä myös silloin, kun henkilökunta ei ole paikalla. Työntekijöiden määrä ei vähene omatoimiasioinnin myötä. Asiakkaat saavat edelleen henkilökohtaista palvelua maanantaista perjantaihin. Sen lisäksi kirjastossa on mahdollista käydä omatoimisesti seitsemänä päivänä viikossa – myös aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Omatoimikirjasto ei ole keino säästää kustannuksia, vaan laajentaa palveluiden saatavuutta.

Omatoimiajalla on mahdollista lainata ja palauttaa aineistoja, noutaa varauksia, lukea lehtiä, käyttää asiakastietokoneita, tulostaa ja ottaa kopioita.

Osa asiakkaistamme on kysellyt pilke silmäkulmassaan, mitä me työntekijät sitten teemme, kun automaatit hoitavat lainaamisen ja varauksetkin voi hakea itsenäisesti.

Henkilökunta keskittyy jatkossa aivan samoihin asioihin kuin aiemminkin: laadukkaaseen asiakaspalveluun, kokoelmatyöhön, aikuisten-, lasten- ja nuortenkirjastotoiminnan suunnitteluun, kehittämiseen ja toteuttamiseen sekä kirjaston monenlaisten arkirutiinien pyörittämiseen. Työmäärä ei omatoimikirjaston myötä vähene, mutta palvelu paranee.

Omatoimikirjaston vaatimat muutostyöt

Valaistusremontti, aineiston perkaaminen, opasteiden uusiminen, valvontakameroiden, kortinlukijan ja äänentoistolaitteiden asentaminen, hyllyjärjestyksen muuttaminen selkeämmäksi ja loogisemmaksi. Siinä esimerkkejä kesän aikana tehtävistä muutostöistä, jotka helpottavat asiointia niin kirjaston omatoimi- kuin palveluajallakin.

Ennen omatoimikirjaston avaamista kokoelmat käydään lävitse tarkalla silmällä. Rikkinäinen, likainen ja tietosisällöltään vanhentunut aineisto poistetaan. Poistokirjamyynti on jatkuvasti käynnissä kirjaston lehtilukusalissa. Poistettu aineisto korvataan uudella, hyväkuntoisella aineistolla. Tavoitteena on, että kokoelma on sekä uudistuva että historiallisesti syvä – klassikkojen arvo siis tiedostetaan, mutta huonokuntoiset kirjat halutaan hyllyistä pois.

Miten omatoimikirjastoa käytetään?

Jokainen omatoimikirjaston asiakas tekee kirjaston kanssa kirjallisen sopimuksen, jossa määritellään asiakkaan oikeudet, velvollisuudet ja vastuut. Omatoimikirjaston käyttäminen on mahdollista kaikille ikäluokille, mutta alle 18-vuotiailta sopimukseen tarvitaan myös huoltajan allekirjoitus. Huoltajan on tultava allekirjoittamaan asiakassopimus kirjastoon henkilökohtaisesti. Sopimuksen tehneille asiakkaille annetaan ohjevihkonen, jossa kerrotaan omatoimikirjaston toimintaperiaatteet.

Kun sopimus on allekirjoitettu, asiakas pääsee sisälle kirjastoon näppäilemällä henkilökohtaisen PIN-koodinsa kortinlukijaan, joka asennetaan ulko-ovelle.

En halua käyttää omatoimikirjastoa – miksi kaikki muuttuu?

Omatoimikirjaston käyttäminen on täysin vapaaehtoista. Jos itsenäinen asiointi ei houkuttele, asiakkaiden on mahdollista käydä kirjastossa palveluajalla aivan samalla tavalla kuin tähänkin saakka. Tekniikka on kirjastossa erinomainen ja välttämätön apuväline, mutta se ei voita henkilökohtaista asiakaspalvelua. Kirjasto on jatkossakin kirjoja rakastavien lukijoiden kohtaamispaikka, jossa kirjallisuutta ymmärretään ja arvostetaan.

Henkilökunta ottaa mielellään vastaan kirjastopalveluita koskevaa palautetta ja kehitysideoita. Jos jokin juttu omatoimiasioinnissa mietityttää, ota rohkeasti yhteyttä!


Maria Saarnio, informaatikko, Karstulan kunnankirjasto

Kommentit

Suositut tekstit