Suljettujen ovien takana

Oletko koskaan miettinyt, mitä kirjastossa tapahtuu silloin, kun ovet eivät ole asiakkaille avoinna? Tervetuloa kurkistamaan suljettujen ovien taakse!

Ensimmäiseksi aamulla viedään päivän sanomalehdet lehtilukusaliin ja tyhjennetään kirjaston ulkoseinässä sijaitseva palautuslaatikko. Varsinkin viikonlopun jäljiltä palautuksia saattaa olla melkoinen kasa odottamassa. Kaikki palautukset hyllytetään omille paikoilleen. Samalla katsotaan, että hyllyt ovat järjestyksessä ja kirjaston yleisilme siisti.

Päiväpostin mukana tulee paljon aineistoa, joka vaatii käsittelyä, ennen kuin se voidaan viedä asiakkaiden luettavaksi ja lainattavaksi. Uusiin lehtiin merkataan saapumispäivämäärä ja ne viedään lehtilukusaliin. Samalla edelliset numerot kerätään syötettäväksi rekisteriin, ja niihin tulostetaan viivakooditarrat, jotta niitä voidaan lainata asiakkaille. Uusimpia numeroitahan ei lainata, vaan ne on tarkoitettu kirjastossa luettavaksi. Lisäksi esimerkiksi käsityölehdet muovitetaan, jotta ne kestävät paremmin käsittelyä. Vanhoja lehtiä täytyy säännöllisesti poistaa, jotta uusille saadaan tilaa.

Uutta aineistoa tilataan kirjastoon jatkuvasti. Tilattaessa täytyy aina tutkia olemassa olevaa valikoimaa ja pohtia, onko kirjastolla tarvetta juuri kyseiselle aineistolle. Hankinnoille on varattu tietty määräraha, eikä kaikkea tarjolla olevaa aineisto voi tilata. Kun tilattu aineisto saapuu kirjastolle, tarvitaan vielä monta työvaihetta, ennen kuin aineisto on lainauskunnossa. Kirjoihin ja muihin aineistoihin merkitään aina saapumiskuukausi ja korvaushinta. Tämän jälkeen aineisto lisätään kirjaston rekisteriin, josta jokaiselle lainattavalle aineistolle tulostetaan viivakooditarra. Kirjat täytyy vielä tämän jälkeen muovittaa, jotta ne kestävät toistuvaa lukemista.

Karstulan kirjasto kuuluu Keski-kirjastoihin, ja aineistoa on mahdollista lainata kirjastosta toiseen. Karstulasta varatut aineistot on etsittävä hyllystä ja lähetettävä eteenpäin. Samoin Karstulaan palautuneet muiden kirjastojen aineistot lähetetään omaan osoitteeseensa. Lisäksi Karstulaan tulee asiakkaiden varaamaa aineistoa, joka täytyy käsitellä ja hyllyttää varausten noutohyllyyn. Seutukuljetukset kiertävät kahdesti viikossa, joten aineistoa liikkuu paljon edestakaisin.

Kun kirjoja ja muuta aineistoa lainataan paljon, ne väistämättä kuluvat käytössä. Iso osa kirjastotyöstä kuluukin kirjoja korjatessa. Koska kirjastossa on rajallisesti hyllymetrejä, täytyy uudelle aineistolle raivata jostain tilaa. Vanhaa aineistoa täytyy siis valitettavasti poistaa aina silloin tällöin. Poistettava aineisto menee useimmiten poistomyyntiin. Kaikki ei kuitenkaan mene kaupaksi, jolloin kirjat joudutaan repimään paperinkeräykseen.

Kirjaston kokoelmat ja hyllyjärjestykset elävät jatkuvasti. Esimerkiksi tällä hetkellä on meneillään fantasia- ja scifikirjojen etsintä tietokannoista ja hyllyistä, jotta ne voidaan myöhemmin siirtää omaan erilliseen hyllyynsä. Hyllyjä täytyy myös silloin tällöin käydä järjestelmällisesti läpi ja tarkistaa, että aineistot ovat oikeassa aakkosjärjestyksessä ja ettei sekaan ole eksynyt aineistoa, joka ei kyseiseen hyllyyn kuulu.

Lisäksi on laskutusta ja laskunmaksua, sähköpostiviesteihin vastaamista, huomautuskirjeiden käsittelyä, erilaisten tilastojen kokoamista jne. Kirjastossa ei todellakaan käy aika pitkäksi – henkilökunnallakaan!

Kommentit

Suositut tekstit