Huhuu, täällä ollaan! – Korona teki kirjastosta etäpalvelun


Voihan virus! Korona on keikauttanut maailmamme aivan kummaan asentoon. Koululaiset opiskelevat kotoa käsin, monet aikuiset ovat etätyössä ja me kirjastolaisetkin olemme joutuneet asennoitumaan tehtäviimme uudella tavalla.

Palvelemme asiakkaitamme tällä hetkellä etänä ja sähköisesti. Kirjastot ympäri Suomen virittelevät uudenlaisia toimintamalleja ja suunnittelevat aktiivisesti etäasiakaspalvelun käytäntöjä. Sulkuaikana erityisesti sometyön rooli korostuu. Keski-Suomen ja Pirkanmaan alueen kirjastot kehittävät erilaisia yhteistyökuvioita, joiden tuloksia jaamme myöhemmin kirjastomme Facebook-sivulla.

Poikkeusaikanakin Keski-kirjastojen e-kirjasto palvelee tuttuun tapaan. Ohjeet e-kirjaston käyttöön löydät tästä blogitekstistämme.


Kirjastojen sulkeminen on aiheuttanut ruuhkaa e-kirjastoon. Tämän vuoksi monet kirjastot ovat kiiruhtaneet kokoamaan asiakkailleen infopaketteja vapaasti käytettävissä olevista e-aineistoista. Niistä löytyy paljon kiinnostavia sisältöjä kotipäivien ratoksi. Tsekkaa ainakin nämä:

Monipuolinen kattaus vapaasti käytettävissä olevista e-aineistopalveluista. Mukana mm. e-kirjoja, e-äänikirjoja, elokuvia, dokumentteja ja musiikkia lapsille ja aikuisille.

Listaus mm. ilmaisista elokuva-, e-äänikirja- ja e-kirjapalveluista sekä kirjapodcasteista ja -blogeista. Huom! Osaan palveluista tarvitaan Outi-kirjastojen kirjastokortti.

Keski-kirjastojen linkkivinkit
Keskin vinkkilistalta löytyy vapaasti käytettävissä olevia dekkareita, klassikoita ja runoutta sähköisessä muodossa.

Erilaisia etäkonserttivinkkejä musiikinnälkäisille: mm. live-keikkoja somessa, RSO:n taltiointeja, oopperaa, balettia ja musiikkidokumentteja.

Keski-kirjastojen vinkit suomenkielisten ja vieraskielisten e-äänikirjojen kuuntelemiseen.

HS:n kirja- ja linkkivinkit
Hesarin kokoama kaunokirjallinen selviytymispaketti poikkeustilan varalle. Artikkelin lopussa on listaus ilmaisista e-kirjapalveluista.

The Internet Archiven e-kirjat
1,4 miljoonaa e-kirjaa vapaasti käytettävissä 30.6. saakka tai niin kauan, kuin USA:n kansallinen hätätila kestää. 

Linkkivinkkejä palveluista, jotka tarjoavat e-satuja, e-äänikirjoja, etäkonsertteja ja taide-elämyksiä ilman tartuntavaaraa.

Oulun kaupunginkirjaston huippuhyvän Kirjastoreitin laaja ja monipuolinen tietopaketti mm. tiedonhausta, e-satutuokioista, lasten e-kirjapalveluista ja kirjavinkkivideoista.

Runsaasti linkkivinkkejä kotoilijoille: mm. e-kirjoja, pelejä, lukuhaasteita, lastenohjelmia, runoutta, kirjailijoiden some-kanavia, podcasteja, vlogeja, blogeja ja paljon muuta.

Ylen vinkkilistasta löytyy mm. pelejä, e-kirjoja, äänikirjoja, audioita, harjoitustehtäviä, virtuaalisia museokierroksia ja luontoon liittyviä tietosisältöjä.


Kannattaa muistaa, että eMagz-palvelun kautta pääset lukemaan aikakauslehtiä myös kotisohvalla, jos sinulla on Keski-kirjastojen kirjastokortti ja verkkokirjaston tunnusluku. Mikäli tunnuslukua ei ole tai se on kadonnut, pystyt luomaan uuden verkkokirjastossa:

1. Mene osoitteeseen keskikirjastot.fi.
2. Klikkaa etusivulta yläpalkista "Unohditko PIN-koodisi? Vaihda tai luo uusi".
3. Näppäile kirjastokorttisi numero kirjastokorttitunnus-kenttään ja klikkaa "Jatka".
4. Saat sähköpostiisi linkin, jonka kautta pääset luomaan uuden PIN-koodin.

Jos sähköpostiosoitettasi ei ole merkitty kirjastojärjestelmään, PIN-koodin vaihtaminen ei onnistu tätä kautta. Soita tässä tapauksessa kirjastoon ja pyydä koodia. Tarkistamme soittajan henkilöllisyyden muutamilla ”turvakysymyksillä”. Kirjaston puhelinpalvelu toimii ma-pe klo 9-15 numerossa 044 459 6635. Neuvomme mielellämme puhelimitse myös muissa kirjastoasioissa, esimerkiksi e-aineistojen käytössä!

Tarvittaessa saat kirjastoon yhteyden myös sähköpostitse (kirjasto@karstula.fi). Verkkokirjasto toimii tuttuun tapaan osoitteessa keskikirjastot.fi. Lainojen uusimisesta tai myöhästymismaksuista ei kuitenkaan tarvitse tässä tilanteessa huolehtia. Sulkuaikana erääntyvien aineistojen laina-aikaa on jatkettu automaattisesti eikä maksuja kerry. Jos haluat palauttaa lainasi, voit käydä pudottamassa ne kirjaston palautusluukkuun, joka on käytössä poikkeusoloista huolimatta.

Päivitämme yllä olevaa e-aineistojen vinkkilistaa sitä mukaa kun tutustumme uusiin, kiinnostaviin palveluihin. Seuraa julkaisujamme myös Facebookissa – ilmoittelemme siellä ajankohtaisista aiheista ja mahdollisista muutoksista, joita erikoinen korona-arki tuo tullessaan.

Lukemisen riemua ja tsemppiä kotoiluun!


Maria Saarnio, informaatikko Karstulan kunnankirjastosta


Kommentit

Suositut tekstit